Alles lijkt wel steeds duurder te worden en dat merken Nederlanders ook in hun portemonnee. Steeds meer mensen hebben namelijk last van geldzorgen. Zeker als ouder is dit enorm vervelend, want je wilt natuurlijk niet dat je kinderen ook maar iets tekort komen. Hoe ga je om met geldzorgen binnen je gezin? En wat doe je met de kinderen? Lees hier onze tips.
1. Maak het bespreekbaar
Misschien vind je dit ook leuk
Het kan als ouder heel beschamend zijn om tegen je kinderen te moeten zeggen dat er geldzorgen zijn. Op die manier hoef je het natuurlijk ook helemaal niet te brengen. Maar kinderen zijn ook niet gek. Zij merken heus wel dat er iets aan de hand is. Misschien omdat jullie andere dingen kopen en doen dan vroeger, maar ze kunnen het ook merken aan het gedrag van de ouder.
Sommige kinderen begrijpen niet dat er weinig geld is, wat voor veel onbegrip kan zorgen. Het is daarom goed om het bespreekbaar te maken met je kind. Je hoeft geen exacte bedragen te noemen, of uit te leggen hoe de schulden zijn ontstaan en bij wie, maar het is wel belangrijk om te zeggen dat jullie nu even op de centjes moeten letten. Zo zorg je voor transparantie naar je kind en is er minder kans op onbegrip. Als je kind vragen heeft, probeer deze dan zo open mogelijk te beantwoorden.
2. Kijk intussen waar je kunt besparen
Als ouder is het vrij gemakkelijk om her en der al te proberen wat te besparen. Kijk bijvoorbeeld eens naar verzekeringen en abonnementen. Deze kunnen vaak een stuk goedkoper. Denk niet alleen aan g/w/l of het internet, maar ook het abonnement op die ene krant die je eigenlijk nooit leest.
Je zou ook met de sportvereniging van je kind in gesprek kunnen gaan over de contributie, of met school over de vrijwillige ouderbijdrage.
3. Creatieve oplossingen voor en door kinderen
Het is belangrijk om ondanks het geldgebrek nog wel tijd vrij te maken als gezin om samen leuke dingen te blijven doen. Dit hoeft echt niet veel geld te kosten. Zo kan je bijvoorbeeld een dagje naar het bos gaan, naar de speeltuin, naar de kinderboerderij, pannenkoeken bakken, op de bank een film kijken met chips en cola of een bordspelletje spelen. Zeker voor kleine kids maakt het geen verschil of iets veel of weinig geld kost, het gaat erom dat zij plezier hebben en dat jij aandacht aan ze geeft.
Je kunt het de kinderen ook vragen – wat vinden zij leuk om te doen dat niet zoveel centjes kost? Waarschijnlijk komen de meest creatieve activiteiten je om de oren vliegen. Misschien vinden kinderen het wel heel leuk om een keer iets zelf te bakken, of willen ze een keer uitwaaien op het strand.
4. Zoek naar een gratis budgetcoach
Als je schulden hebt betekent dit vaak dat je niet zo’n goed overzicht hebt over je financiën. Een budgetcoach kan je hier bij helpen. Financiële problemen geven veel stress wat ook afstraalt op je kind. Een coach kan ervoor zorgen dat jij inzicht krijgt in je financiën en dus ook in het afbetalen van je schulden.
Veel gemeenten bieden gratis coaches aan. Vraag dus vooral bij de gemeente of zij je hier verder bij kunnen helpen. Want je bent zeker niet de enige die met schulden worstelt en er zijn altijd mensen om je heen om je te helpen!
5. Maak tijd vrij voor jezelf
Wanneer je schulden hebt en ook nog voor je kind moet zorgen, kan dit enorm zwaar zijn. Het is dan ook belangrijk om af en toe toch een momentje voor jezelf in te plannen. Wist je dat er ook zoiets bestaat als de Oudertelefoon? Dat is het equivalent van de Kindertelefoon, maar dan voor ouders. Je kunt hier anoniem chatten, mailen of bellen over je problemen. Mocht je omgeving niet op de hoogte zijn van je problemen, dan is dit een fijne manier om je hart bij iemand te kunnen luchten.