Na een twee jaar durende pandemie creëert onze herstellende economie een ongewenst effect: producten en diensten worden steeds duurder door de toename in vraag. Daarnaast neemt de waarde van ons geld af en ziet de spaarder dit terug in zijn portemonnee. Om jezelf te beschermen tegen de toenemende inflatie kan het zinvol zijn om te investeren in vastgoed, omdat dit minder vatbaar is voor geldontwaarding.
Inflatie
Inflatie is niet zomaar een economisch cijfer. In de samenleving merken we veel van de toenemende geldontwaarding. Zo zijn onze energiekosten duurder door stijgende gas- en elektriciteitstarieven, is tanken duurder dan ooit en ook in de supermarkt zien we hogere kosten. De verklaring hiervoor is duidelijk. Na een lange periode waarin we te maken hadden met de Covid-19-pandemie, zorgt het economisch herstel nu voor een verhoogde vraag naar producten en diensten. Daarbij komt dat belangrijke grondstoffen steeds schaarser worden en daardoor meer geld kosten. Tot slot brengen de vreselijke ontwikkelingen in Oekraïne logistieke problemen met zich mee.
Prijzen in de VS enorm gestegen
Op wereldniveau is de geldontwaarding nog sterker aanwezig. Zo zijn de prijzen in de grootste economie ter wereld: de VS, enorm gestegen. De inwoners van de Verenigde Staten betaalden in december 2021 ongeveer 7 procent meer aan producten en diensten dan het jaar daarvoor. Voor de beeldvorming: dit is de snelste stijgende geldontwaarding in de afgelopen veertig jaar. Hierdoor daalt de koopkracht enorm en dat dwingt de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve, om de rente te verhogen. Dit gebeurt naar waarschijnlijkheid half 2022.
Verminderde koopkracht
Binnen Europa heerst na de pandemie ook al enige tijd bezorgdheid over de aangetaste koopkracht en de verhouding tussen salarissen en de verhoogde prijzen. Volgens de directeur van de Nederlandsche Bank is de geldontwaarding tijdelijk en hoeft men niet in te grijpen in ons geldsysteem omdat hij verwacht dat we volgend jaar weer een daling kunnen verwachten. Een renteverhoging zou namelijk ook niet direct effect hebben en eventueel negatief kunnen uitpakken.
De gevulde spaarrekening is zeker niet gebaat bij de inflatie. Het geld op een rekening zonder rente zal met dit aanhoudende tempo van geldontwaarding flink dalen in waarde. Ook als belegger kun je rekening houden met de toenemende geldontwaarding. Zo heeft de rijkste belegger ter wereld, Warren Buffett, aangegeven waar je op moet letten als belegger in deze tijd. Volgens hem zijn obligaties in dit geval minder aantrekkelijk, omdat deze meestal een vast bedrag per periode uitkeren. De koopkracht van dat geld dat je in de toekomst periodiek zult ontvangen is namelijk veel minder bij toenemende geldontwaarding. Met aandelen moet je ook voorzichtig zijn volgens Warren. Bedrijven maken namelijk niet snel meer rendement in tijden van hoge inflatie. Ze kunnen hun prijzen wel verhogen, maar krijgen aan de andere kant ook te maken met hogere kosten door loonsverhogingen en stijgende inkoopprijzen. De voorkeur van Warren Buffett gaat daarom uit naar beleggen in bedrijven met een voortdurend hoge winstgevendheid.
Vooruitzichten
In Nederland gaf Ineke Valke, werkzaam bij de Rabobank als Senior Beleggingsstrateeg, haar inzichten over de effecten van geldontwaarding op winstgroei en aandelen. Ze geeft aan dat voor nu de economische activiteit toeneemt en daardoor de omzet ook blijft groeien. De consumenten hebben afgelopen jaren minder uitgegeven en een buffer opgebouwd en daarnaast zijn de balansen van ondernemingen stabiel. Nu er weer meer vraag is kan productiviteit worden verhoogd en blijven de marges en het rendement hoog. Bedrijven kunnen hun prijzen ook makkelijker verhogen door de berichtgeving over geldontwaarding. Valke denkt wel dat bedrijven die al een laag rendement haalden nu nog harder worden afgestraft. Naast Ineke Valke geeft ook onafhankelijk econoom Han de Jong advies aan beleggers. Hij zegt dat beleggers met alle eventualiteiten rekening moeten houden. De geldontwaarding vormt een belangrijk risico, zeker omdat we dit al zo lang niet hebben meegemaakt en economische vooruitzichten onvoorspelbaar zijn.
Om risico te mijden kiezen veel beleggers liever voor meer zekere beleggingen zoals goud en vastgoed. Op deze manier beschermen ze hun vermogens daarmee tegen de inflatie. De waarde van onroerend goed stijgt namelijk mee met geldontwaardingen prijsstijgingen worden doorberekend in huur. Toch is ook investeren in vastgoed iets waarbij zorgvuldigheid belangrijk is. Welk soort vastgoed biedt de beste perspectieven? Waar fysieke winkels flink te kampen hebben met concurrentie van online aanbieders, zorgt de opkomst van thuiswerken voor de verminderde vraag naar kantoorvastgoed en zijn de huizenprijzen al zo fors gestegen dat verhuur misschien minder aantrekkelijk wordt. Ook bij beleggen in vastgoed is het dus van belang om nauwkeurig te kijken in welke categorieën en objecten je wilt beleggen.