Dagelijks nieuwe content Elke werkdag en nieuwe artikel
Altijd de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie
Compleet onafhankelijk Alles draait om jou
Eenvoudig besparen Met onze diensten

Misschien vind je dit ook leuk

Met zekerheid beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed heeft een reputatie die niet helemaal matcht met dat wat het eigenlijk is. Beleggen in vastgoed houdt namelijk niet alleen maar het kopen en verkopen van vastgoed in. In dit artikel kun je lezen wat beleggen in vastgoed nu eigenlijk is en wat erbij komt kijken. Kun je namelijk ook beleggen in vastgoed wanneer je geen enorme kapitalen bezit?

Beleggen in vastgoed is een beleggingsvorm die populair is bij een groot aantal beleggers. Er zijn twee verschillende manieren om te beleggen in vastgoed. Als eerste kun je natuurlijk handelen in daadwerkelijke stenen. Je koopt en verkoopt dan huizen, appartementen, kantoorpanden, etc. De tweede mogelijkheid is het beleggen via de vastgoedbeurs.

Het kopen van stenen

De eerste vorm is het bekendste. Mensen die actief bezig zijn met vastgoed kopen stenen (een verzamelnaam voor alle mogelijke vastgoed) en verdienen hier vervolgens een hoop geld mee. Dit kan door verhuren of door op te knappen en door te verkopen. Om dit goed te kunnen doen is een groot kapitaal vereist. Deze manier van beleggen in vastgoed is daarom niet voor iedereen weg gelegd.

De vastgoed beurs

De tweede vorm heeft uiteindelijk vrij weinig te maken met stenen. Je koopt namelijk niets fysieks. De aandelen die je aan kunt schaffen koop en verkoop je gewoon via de beurs, net als met andere aandelen. Er zijn drie verschillende manieren hoe je dit kunt doen. Via vastgoedfondsen oftewel REIT’s (Real Estate Investment Trust), Exchange Traded Funds (EFTs) en aandelen van bedrijven die actief zijn in vastgoed.

Beleggen in vastgoedfondsen (REITs)

Een vastgoedfonds haalt zijn inkomsten uit het onroerend goed dat het bezit, produceert of aan het ontwikkelen is. Beleg je in een vastgoedfonds, dan beleg jij dus in de aankoop, productie of ontwikkeling zonder eigenaar te zijn van het vastgoed. Zoals ook bij andere aandelen het geval is ontvangen aandeelhouders stemrecht binnen het fonds. Zo krijg je dus zeggenschap in dat wat het fonds doet. De hoeveelheid inspraak die je hebt wordt natuurlijk wel bepaalt door de hoeveelheid aandelen die je hebt.

Opvallend is dat fondsen vastgoed eigenlijk niet verkopen. De inkomsten die zij genereren door het verhuren worden grotendeels aan de beleggers uitbetaald. Bijna al het onroerend goed komt voor in dit soort fondsen. Je kunt hierbij denken aan gebouwen zoals kantoorpanden, hotels huizen en zelfs datacenters.

De vastgoedmarkt is een redelijk stabiele manier van beleggen. De huur is een vaste inkomst en daarom is deze instroom van de fondsen ook erg stabiel. Dit zorgt ervoor dat deze manier van beleggen dus relatief gezien veiliger is. Uiteraard kunnen er altijd zaken voornemen die de markt wat op kunnen schudden, dit hoort echter ook bij beleggen.

Beleggen in vastgoed Exchange Funds


(EFTs)

Een Exchange Trade Fund wordt vaak ook wel een tracker genoemd. Een EFT trackt de koers van de producten in het fonds, in dit geval zijn dat dus producten die behoren tot het vastgoed.

EFTs in vastgoed worden als aandelen gekocht en verkocht op de beurs. Hierdoor is een EFT erg flexibel. Ze worden vaak op een passieve manier beheerd waardoor ze minder geld kosten dan een fonds zelf. Een EFT biedt daarnaast alle mogelijkheden om aan specifieke projecten van fondsen mee te kunnen doen.

Beleggen in vastgoedaandelen

Als laatste is er natuurlijk ook nog de optie om te beleggen door vastgoedaandelen te kopen en te verkopen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vastgoedaandelen waarin je kunt handelen. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Bij verschillende partijen is het mogelijk om een brochure aan te vragen die je op je gemak thuis door kunt nemen. Zo kun je je verdiepen in de vastgoedmarkt en ontdekken of deze manier van beleggen ook bij jou past. 

Andere artikelen welke wellicht interessant zijn