Beleggen zonder risico kan helaas niet. Je kunt dit wel minder risicovol doen. Met obligaties of vastgoed loopt je bijvoorbeeld minder risico. In dit artikel gaan we u wegwijs maken in de beleggingswereld.
Het belangrijk om eerst vast te stellen hoe groot je bereidheid is voor de risico’s die je wilt gaan nemen. Je moet dus eerst het risicoprofiel bepalen. Voor iedere belegger is het risicoprofiel weer anders. Je moet jezelf dus eerst afvragen wat jouw wensen zijn en wat je eventuele mogelijkheden zijn.
Defensief
Als je kiest voor een defensieve belegging, dan ben je bereid om een kleine risico te nemen zodat je een hoger rendement kan ontvangen. Defensief is de beste optie om zo min mogelijk risico te lopen. Een defensieve belegging is over het algemeen stabiel.
Neutraal
Een ander vorm is een neutrale belegging. Hierbij neemt je een gemiddeld risico. Het rendement kan overeenkomen met de markt, maar er kunnen ook schommelingen zijn. Aan de andere kant kunnen er ook positieve ontwikkelingen zijn. Voorbeelden van neutrale beleggingen zijn obligaties of aandelen.
Offensief
De derde optie is een offensieve belegging. Hierbij neem je meer risico. Het rendement kan hoog zijn maar ook negatief. Een offensieve belegging brengt hogere risico’s met zich mee. Voorbeelden van offensieve beleggingen zijn aandelen, opties, futures of turbo’s.
Een defensieve of neutrale belegging is een goede optie voor jou, beleggen relatief nieuw voor je is.
Tips
Zoals eerder aangegeven, als u geld belegt is het niet zonder risico. Het geld dat je inlegt kan zowel groeien als dalen in waarde. Het is daarnaast raadzaam om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. Beleg enkel geld dat je kunt missen. Als dit niet het geval is, kan dit financiële problemen voor je opleveren. Voorkomen is beter dan genezen. Leg dus geld in dat je op korte termijn niet nodig hebt.
Als je voor spreiding kiest, loopt je minder risico. Door het spreiden van beleggingen kan de ene belegging het andere compenseren. Het is handig om beleggingen op verschillende momenten te kopen. Het is ook aan te raden om beleggingen te verspreiden over verschillende beleggingsinstrumenten. Zorg voor een verdeling van uw aandelen, obligaties of fondsen. Ook verminder je risico door beleggingen te kopen in verschillende sectoren. Het is niet handig om alleen in een bepaalde sector te investeren. Wanneer deze sector een mindere periode heeft dan zal je gehele portefeuille hier onder lijden.
Beleggingsproducten
Ieder beleggingsproduct heeft te maken met een ander risico. Het is belangrijk je goed in te lezen zodat je kunt kiezen wat het beste bij jou en je portefeuille past.
Obligaties
Obligaties kunnen een laag risico hebben. Als je in obligaties belegt, leen je geld uit en krijg je rente daarvoor terug. Obligaties worden door bedrijven of de overheid uitgegeven en zijn waardepapieren.
Aandelen
Aandelen kunnen stabiel zijn maar ook veel schommelen. Het is daarom aan te raden om voor een langere periode aandelen te kopen en steeds bij te kopen. Heb je langer de tijd een minder goede periode goed te maken.
Beleggingsfonds
Met een beleggingsfonds beleg je in geselecteerde aandelen en loop je daardoor minder risico.
Sparen
Sparen is de meest veilige manier. Echter levert sparen bij de Nederlandse grootbanken nog maar nauwelijks rendement op. Sparen kan uiteindelijk zelfs geld kosten wegens inflatie en belastingen die je moet betalen. Je kunt ook in het buitenland sparen, dit kan zekere risico’s met zich meenemen.
Kortom, beleggen kan geld opleveren, maar het is niet zonder risico.