Met gemixte fondsen kun je door middel van een beleggingsfonds, beleggen in verschillende soorten beleggingen. Een ander woord voor een hiervoor is een multi-asset fonds. Gemixte fondsen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld opties, grondstoffen, liquiditeiten, obligaties of aandelen. Ook kun je beleggen in verschillende regio’s en activa. Door dit laatste kun je te maken krijgen met verschillende valuta. Dit kan voordelen opleveren, maar ook risicovol zijn.
Gemixte fondsen kunnen verschillende risicoprofielen hebben. Fondsen met een offensief karakter bestaan vooral uit aandelen en een hoog risico. Een defensief profiel heeft een laag risico. Met een defensief profiel wordt er vooral in obligaties belegt.
Een hoog risico gaat vaak gepaard met een hoog rendement. Dit hoeft natuurlijk niet per se het geval te zijn. De verdeling van de portefeuille is erg belangrijk. Dit is namelijk bepalend voor het risicogehalte en kans op rendement.
Voor- en nadelen van een gemixt fonds
Met gemixte fondsen kun je gemakkelijk een keuze maken. Het enige wat je moet doen is kiezen voor een profiel of fonds dat bij jou past. Als je ervoor kiest om zo min mogelijk risico te lopen is het goed om te kiezen om gespreid beleggingen te hebben. Een fondsbeheerder kan jou helpen het maken van goede keuzes. Een fondsbeheerder heeft namelijk kennis van de markt en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Een fondsbeheerder zorgt ervoor dat het vermogen van verschillende beleggers bij elkaar wordt gezet, waardoor is een groter besteedbaar vermogen is. Je krijg je dus toegang tot markten die normaal gesloten zijn.
Met een gemixte fonds heb je minder inspraak. Als je zelf losse aandelen koopt, is dit niet het geval. Als je ervoor kiest om losse aandelen te kopen is het wel belangrijk dat je op de hoogte bent van ontwikkelingen op de markt en dat je beschikt over enige kennis. Gemixte fondsen zijn niet gratis en kosten geld. Administratiekosten, transactiekosten of fondskosten zijn voorbeelden hiervan.