Dagelijks nieuwe content Elke werkdag en nieuwe artikel
Altijd de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie
Compleet onafhankelijk Alles draait om jou
Eenvoudig besparen Met onze diensten

Misschien vind je dit ook leuk

De win-winsituatie van woningverduurzaming

Het verduurzamen van je woning blijkt niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook aanzienlijke voordelen opleveren voor je portemonnee! Door energie-efficiënte maatregelen te nemen, kun je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar tegelijkertijd besparen op energiekosten op de lange termijn. Een win-winsituatie dus! In deze blog zullen we de voordelen van woningverduurzaming voor zowel het milieu als voor je financiën verkennen.

Milieubescherming en duurzaamheid

Woningverduurzaming draagt bij aan het behoud van ons milieu op verschillende manieren. Zo vermindert het verlagen van de energievraag van je woning de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Daarnaast beperkt het tevens aanzienlijk de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk, wat het klimaat en de wereld ten goede komt. 

Zonlicht is namelijk een onuitputtelijke energiebron en het omzetten ervan in elektriciteit door middel van zonnepanelen, is een schone en hernieuwbare manier om energie op te wekken. Dit helpt de opwarming van de aarde te verminderen en draagt bij aan de wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden. Tegenwoordig heeft dan ook bijna 1 op de 5 huishoudens zonnepanelen op het dak. 

Bovendien kunnen zonnepanelen je energierekening drastisch verlagen. Door je eigen groene energie op te wekken, hoef je minder elektriciteit van het net te gebruiken, wat resulteert in lagere maandelijkse kosten. In sommige gevallen kunnen goed ontworpen en geoptimaliseerde zonne-energiesystemen zelfs leiden tot een netto nul energieverbruik, waarbij je woning in feite zelfvoorzienend wordt wat betreft elektriciteit.

Ditzelfde geldt voor woningisolatie, waarbij er veel minder gestookt hoeft te worden wanneer woningen goed geïsoleerd zijn. Dit bespaart naast energie ook CO2-uitstoot. Tegenwoordig wordt er tot slot ook steeds meer gebruikgemaakt van isolatiematerialen die gerecycled zijn, of van natuurlijke isolatiematerialen zoals bijvoorbeeld hennep en leem. 

Kostenbesparingen op de lange termijn

Naast de milieuvoordelen kan woningverduurzaming ook aanzienlijke besparingen opleveren voor je portemonnee. Hoewel de initiële investeringen voor het verduurzamen van je woning natuurlijk opgehoest zullen moeten worden, zullen de lagere energiekosten op de lange termijn deze investeringen zeker compenseren. Tegenwoordig gaat dit sneller dan je denkt, waarbij huishoudens soms na 5 jaar de investeringen al hebben terugverdiend.

Door je huis goed te isoleren, bijvoorbeeld met dubbele beglazing en gevelisolatie, kun je warmte- en koelteverlies beperken en de behoefte aan verwarming en koeling verminderen. Dit blijft namelijk beter bewaard in de woning zelf. Dit leidt tot lagere energierekeningen, met name in de winter en zomer wanneer het energieverbruik vaak hoger is door stookkosten of kosten van airco’s. Daarnaast bespaar je met het installeren van zonnepanelen ook al flink op je energierekening.

Financiële stimulansen en waardevermeerdering van je woning

Huishoudens kunnen naast lagere energierekeningen ook profiteren van verschillende financiële stimulansen en subsidies die beschikbaar zijn. Overheden en lokale instanties bieden vaak subsidies, belastingvoordelen en leningen met lage rente om woningverduurzaming aan te moedigen. Landelijk geldt er bijvoorbeeld een subsidie voor isolatiemaatregelen, waarbij je vanaf 1 maatregel in aanmerking kunt komen. Wat zonnepanelen betreft, hoeft hier tegenwoordig 0% btw over betaald te worden. Vaak zijn er ook regionaal en provinciaal aanvullende regelingen beschikbaar. 

Buiten de financiële stimulansen voor het verduurzamen van je woning, zorgen dergelijke investeringen in energie-efficiënte upgrades, zoals zonnepanelen, isolatie en energiezuinige apparaten, voor een aanzienlijke waardestijging van je woning. Ze maken je huis aantrekkelijker voor potentiële kopers. Bovendien zorgen lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk voor extra aantrekkingskracht. Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en de waarde van je vastgoed.

Andere artikelen welke wellicht interessant zijn