Een verbond van maatschappelijke organisaties (waaronder de Consumentenbond) en politieke partijen heeft aangegeven dat de isolatie van Nederlandse huizen slimmer, socialer en vooral sneller moet. Hiervoor heeft de ChristenUnie een initiatief in het leven geroepen in de vorm van een manifest. Dit manifest zal aan de regering worden gepresenteerd om een beter beleid op het gebied van woningisolatie te bereiken.
Veel woningen slecht geïsoleerd
In het Klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over goede woningisolatie en wel voor het jaar 2050. Toch zijn in Nederland nog ruim 2,7 miljoenen huizen slecht geïsoleerd. Zoals het er nu uitziet, wordt het gestelde doel niet gehaald. Het lijkt erop dat het sowieso tot het jaar 2100 duurt tot alle huizen goed geïsoleerd zijn. De snelheid waarmee huizen geïsoleerd worden, ligt te laag. Om de woningisolatie sneller en slimmer te laten verlopen is al best veel gedaan. Zo is in september 2020 een motie aangenomen door de Tweede Kamer. Deze motie ging over het opzetten van een Nationaal Isolatieprogramma. Helaas is het in de politiek bij woorden in plaats van daden gebleven.
Isolatie is voor consumenten te duur en ingewikkeld
Van burgers wordt het nodige gevraagd om hun woning goed geïsoleerd te krijgen. Woningeigenaren staan niet negatief tegenover de plannen om huizen beter te isoleren. Wat wel speelt is de hoge drempel en gebrek aan inzicht in hoe ze dit voor elkaar krijgen. Zoals het nu lijkt zijn de regelingen voor woningisolatie vooral interessant voor woningeigenaren die het geld daarvoor zo op tafel kunnen leggen.
Directeur Consumentenbond laat van zich horen
Dat veel woningbezitters problemen hebben met de regelingen laat zich goed verklaren volgens Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. Niet alleen weten burgers niet hoe ze hun huis het beste kunnen isoleren, maar om gebruik te mogen maken van subsidies moet de rekening vaak eerst zelf worden voorgeschoten. Niet iedere huiseigenaar heeft zomaar een bedrag voor isolatie liggen. Tel daarbij op dat mensen met lagere inkomens vaak in de slechts geïsoleerde woningen zitten en het is bijna niet meer te doen voor de gemiddelde Nederlander. Om hier verandering in aan te brengen, is besloten tot een manifest.
Manifest
Heldere uitleg en duidelijke regels zijn nodig om zoveel mogelijk huizenbezitters zover te krijgen dat ze hun huis met ondersteuning goed kunnen isoleren. Dat dit snel moet gebeuren, is al gebleken en daarom is er op www.nationaalisolatieprogramma een manifest geplaatst. Doel i het Nationaal Isolatieprogramma begrijpelijk onder de aandacht te brengen. Het manifest kent maar liefst twaalf voorstellen. Deze variëren van het effectief ondersteunen en benaderen van huiseigenaren via isolatieteams tot vouchers die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van het huis. Om tijdwinst te behalen, is het belangrijk om te beginnen met de huizen die er qua isolatie het slechtst aan toe zijn. Er moet voor ondernemers investeringszekerheid komen en aan middelen mag geen gebrek zijn. Voor een goed geïsoleerd huis is vakkennis nodig. Een investering in vakmensen is daarom onderdeel van het isolatieprogramma. Pas als er aandacht is voor alle stappen, is het mogelijk om de verloren tijd een beetje in te halen. Het manifest wil met een speciaal opgesteld programma helderheid en eenvoud bereiken en zo de onzekerheid bij woningeigenaren wegnemen.
Nationaal Isolatieprogramma
Diverse partijen uit de politiek hebben de handen ineen geslagen om tot het Nationaal Isolatieprogramma te komen. Hierbij zijn de volgende partijen betrokken: het CDA, de ChristenUnie en GroenLinks. Ook de volgende bedrijven zijn onderdeel van het genomen initiatief: Energie Nederland, de Consumentenbond, Koninklijk Bouwend Nederland, NVDE, Techniek Nederland, VENIN en Natuur & Milieu.