Misschien vind je dit ook leuk
Een waterontharder is een verduurzamende maatregel die steeds populairder wordt. Het aanschaffen van een waterontharder is een investering, die veel voordelen met zich meebrengt. Echter zijn er een hoop onwaarheden over waterontharders die voor verwarring zorgen. We vertellen je alles over de verschillende feiten en fabels zodat jij precies weet wat klopt en wat niet.
Onthard water is goed voor je huid
Feit. Zacht water is water dat geen kalk en magnesium meer bevat. Een waterontharder haalt deze stoffen uit het water, hierdoor wordt het water als het ware “zacht”. Hard water is het water dat niet ontkalkt is door een waterontharder. Het water dat je gebruikt voor het wassen van je kleding en zelfs drinkt, is dus hard water.
Wanneer je met hard water doucht kan je huid gaan irriteren, dit door de stoffen die aanwezig zijn in het water. Zacht water zorgt voor meer comfort en voorkomt dat de huid uitdroogt. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je haar, een win, win dus!
Er bestaat maar een type waterontharder
Fabel. Veel mensen denken dat er maar één soort waterontharder bestaat. Dit is echter niet waar. Waterontharders hebben wel wat gemeen; ze maken het water binnen je woning zacht. Om te bepalen welke waterontharder het beste bij je woning past moet je kijken naar je waterverbruik. Een grote verbruiker kan namelijk beter een ander type waterontharder gebruiken dan een kleinverbruiker. Twijfel je? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met een onafhankelijke adviseur, die geven vaak een gratis advies zodat je precies weet wat het beste bij je past.
Een waterontharder is goed voor het milieu
Feit. Waterontharders zijn op zichzelf al duurzaam. Doordat er in zacht water minder kalk zit, is dit beter voor huishoudelijke apparatuur. Je apparaten krijgen nauwelijks meer te maken met kalkaanslag, dit verlengt zowel de levensduur als het energieverbruik van het apparaat. Kalk werkt als een soort isolerende laag rondom verwarmende elementen. Een apparaat waarin veel kalk zich heeft opgehoopt heeft daarom een hoop meer energie nodig om bijvoorbeeld water op te kunnen warmen. Daarnaast heb je ook een hoop minder schoonmaakmiddel nodig om bijvoorbeeld je badkamer te reinigen. Hierdoor verdwijnen er dus een stuk minder chemicaliën door het afvoerputje, dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!