Ben je op zoek naar tips over hoe je een waterontharder het beste gebruikt? Wanneer je een waterontharder wilt aanschaffen dan heb je vast al ontdekt dat het aanbod erg uitgebreid is. Het kan daarom lastig zijn om de beste ontharder te selecteren. Hier vind je vijf tips die je zullen helpen bij het aanschaffen van een waterontharder.
1. Hoeveel water gebruik je?
Bij het selecteren van de juiste ontharder is het allereerst van belang dat het watergebruik van je huishouden op papier zet. Als je met veel mensen samenwoont moet je voor een waterontharder kiezen die de grote vraag aan water aankan. Je kunt bij grootverbruik ook kiezen voor een machine met dubbele cilinders. Zo weet je zeker dat je geen problemen krijgt en heb je altijd zacht water beschikbaar. Zelfs wanneer de machine haar filters reinigt.
Voor kleinere huishoudens is het niet nodig om voor een erg uitgebreide waterontharder te kiezen. Een waterfilter met één filter is voor deze gezinnen prima. Houd er dan wel rekening mee dat je geen beschikking hebt over zacht water wanneer de machine regenereert. Bij laag waterverbruik komt dit niet heel vaak voor.
2. Het juiste besturingssysteem
Er zijn twee veelvoorkomende waterontharders: mechanische ne elektronische. Mechanische waterontharders zijn voordeliger, maar hebben geen stroom. De elektronische variant zijn wat intensiever, want je kunt ze bijvoorbeeld ook aansturen via een Wi-Fi netwerk. Op deze manier kan er precies ingesteld worden op jouw waterverbruik. Een nadeel van het elektronische systeem is dat het doorgaat met filteren, ook als dat niet nodig is. Op dit gebied heeft een mechanische waterontharder een groot voordeel, want deze wordt enkel en alleen geactiveerd door het aanwezige volume. Het filteren wordt door een mechanische waterpomp alleen uitgevoerd wanneer de voorraad zacht water slinkt.
3. Niet alleen voor regio’s met hard water
Hoe hard het water is wordt uitgedrukt in Duitse hardheid (Dh). Wanneer de Dh waarde van water hoger is dan 14, dan wordt dit water gecategoriseerd als hard water. Vanaf een Dh waarde van 3 ontstaat er kalkaanslag. Het Nederlandse water komt grotendeels uit de grond. Deze grond was vroeger de bodem van de zee en zit dus vol met resten van schaaldieren. Dit resulteert in het feit dat de Dh waarde hier eigenlijk overal boven de 3 Dh ligt. Het is daarom in veel gevallen verstandig om een waterontharder aan te schaffen.
4. Kies niet voor de instelling 0 Dh
Het is niet verstandig om je waterontharder op 0 te zetten. Deze instelling zorgt er namelijk voor dat je ontharder al het kalk uit het water zal halen. Dit is geen goed idee, want kalk is een mineraal waar ieder mens baat bij heeft. Onze kalkbehoefte halen wij gedeeltelijk uit het water dat we drinken. Het is dus verstandiger om je waterontharder in te stellen op 2 tot 4 Dh. Op deze manier wordt kalkaanslag voorkomen, maar krijg je nog wel voldoende kalk binnen.
5. Denk ook na over nadelen
Er zijn voordelen aan waterontharders, denk aan minder schoonmaken, minder zeepproducten, zachtere huid en haar, minder kalkaanslag, en langere levensduur van textiel en apparatuur. Er zijn ook enkele nadelen, die ook een overweging waard zijn.
Allereerst is het bijvullen van zout in de waterontharder van belang. Ook maken sommige ontharders veel kabaal, wat natuurlijk invloed heeft op de plaatsing. Als je geen afvoer hebt, dan zal je deze speciaal aan moeten leggen. Dit kost extra geld. Dit komt bovenop de eenmalige investeringskosten van 1000 tot 1500 euro, en de jaarlijkse onderhoudskosten. Weeg voor jezelf af of je de voordelen of nadelen zwaarder vindt wegen.