Misschien vind je dit ook leuk
Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. De meeste panelen zijn gemaakt van het materiaal silicum. Een eigenschap van silicum is dat het alleen stroom geleid op het moment dat er licht op valt. Als de zon gaat schijnen en de stralen op de panelen komen, dan ontstaat er een gelijkstroom door een positieve lading enerzijds en een negatieve lading anderzijds.
Aan deze gelijkstroom heb je nog niet veel. Je moet een omvormer hebben om deze gelijkstroom om te zetten naar een wisselstroom. Ter vergelijk, de stroom die bij je thuis uit het stopcontact komt is ook wisselstroom.
De uiteindelijk gecreëerde wisselstroom wordt aan het elektranet gegeven en kan vervolgens gebruikt worden voor alle toepassingen waar deze elektriciteit voor nodig is.
Rendement verhogen
Een goed rendement van de panelen valt of staat vaak met de hoeveelheid schaduw. Bij veel panelen is schaduw op één paneel al van negatieve invloed op alle panelen. En dat komt de totale opbrengst natuurlijk niet ten goede.
Daar kun je wat aan doen. Er zijn zogenaamde power optimizers. Met deze power optimizers kun je de energie opbrengst van elke paneel vergroten.
Jaargetijden
Natuurlijk hebben we in de zomer meer zon uren dan in de winter. Toch leveren de panelen ook in de winter wel degelijk rendement. Ook als er bijvoorbeeld veel bewolking is, valt er toch voldoende licht op de panelen om elektriciteit op te wekken.
Teveel opgewekt
Ben je bang dat je teveel stroom opwekt? Nergens voor nodig. Op het moment dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan wordt deze overtollige elektriciteit aan de leverancier terug geleverd. Vervolgens krijg je betaald voor de aangeleverde elektriciteit.
De kosten
Voor wat betreft de kosten voor panelen hangt het er natuurlijk van af hoeveel je er laat plaatsen. Reken sowieso op enkele duizenden euro’s. Dat is een hele investering, maar de opbrengst per jaar is ook aanzienlijk. Je kunt al snel honderden euro’s per jaar besparen.