Dagelijks nieuwe content Elke werkdag en nieuwe artikel
Altijd de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie
Compleet onafhankelijk Alles draait om jou
Eenvoudig besparen Met onze diensten

Misschien vind je dit ook leuk

5 tips om te kunnen besparen op je verzekeringen

In Nederland zijn we dol op verzekeren. Het hebben van een zorg-, WA- en autoverzekering in Nederland is verplicht. Maar er is een hoop meer dat we in Nederland kunnen verzekeren, gemiddeld hebben we zo’n 8 verzekeringen per persoon maar hebben we deze wel écht allemaal nodig?

1. Verzekeren wanneer je zelf de kosten niet op kunt brengen

Laat, behalve wanneer deze verplicht is, elke aanvullende verzekering die je niet nodig hebt uit. Ben je er niet zeker van of je deze verzekering nou wel of niet nodig hebt? Vraag jezelf dan af of je een eventuele rekening, ook de hogere, zelf kunt betalen. Wanneer dat het geval is dan is het vaak verstandiger de aanvullende verzekering uit te zetten. Een kleine tip: het bedrag dat je maandelijks bespaart door niet aanvullend te verzekeren kun je opzij zetten, zo bouw je een reserve potje op die altijd van pas kan komen.

Betaal je bijvoorbeeld maandelijks €10,- voor een tandartsverzekering? Dan betaal je dus op jaarbasis €120,- om je te verzekeren. Voor een jaarlijkse controle en een kort bezoekje aan de mondhygiëniste betaal je totaal ongeveer €70,-. Is je gebit gezond en hoef je, naast de gebruikelijke controle, eigenlijk nooit naar de tandarts? Dan is het dus sonde om je hier extra voor te verzekeren. Je zou in dit geval dus gemakkelijk €50,- per jaar te veel betalen.

2. Oververzekeren is sonde van het geld

Heb jij een inboedelverzekering? Dan is het een goed idee om eens goed naar je dekkingswaarde te kijken. Wanneer je namelijk een dekkingswaarde van €100.000,- hebt afgesloten en je inboedel eigenlijk maar een waarde heeft van €70.000,- dan betaal je nog steeds een premie voor een inboedelwaarde van €100.000,-. Wanneer er wat gebeurd krijg je echter alleen €70.000,- uitgekeerd van de verzekeraar, dit omdat je inboedel maar €70.000,- waard is. Sonde van het geld dus.

3. Jaarlijks de premie betalen

Wanneer je per jaar betaald is dat het meest voordeligst. Zo bieden veel verzekeraars vaak korting op de premie wanneer je dit bedrag in een keer betaalt. Wanneer je bijvoorbeeld je zorgverzekering een jaar vooruit betaalt kun je gebruik maken van een korting die ligt tussen de 1 en 3% korting. Het grootste voordeel zul je uiteindelijk behalen met de toeslag die je vaak betaald wanneer je in termijnen betaalt, die heb je niet wanneer je gebruik maakt van de jaarlijkse betaling.

4. Laat je reisverzekering doorlopen

Ga je vaak op vakantie of veel weg voor je werk? Dan is het verstandig te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Dat klinkt misschien onlogisch maar is uiteindelijk een stuk goedkoper dan voor elk tripje een kortlopende reisverzekering af te sluiten.

Ben je onderdeel van een gezin? Dan is het goedkoper je reisverzekering door te laten lopen wanneer je twee keer of vaker per jaar op vakantie gaat. Koppels of alleenstaande zijn vaak het goedkoopste uit wanneer zij minimaal drie weken per jaar in het buitenland verblijven, hierbij maakt het niet uit of het een doorlopende vakantie is of een aantal kortere bezoeken. Wanneer je minder vaak of niet op vakantie gaat is het afsluiten van een reisverzekering natuurlijk sonde van het geld. Let dus op dat je deze niet onnodig aan hebt staan.

5. Kies voor één verzekeraar

Wanneer je voor één verzekeraar kiest kun je vaak gebruik maken van een pakketkorting wanneer je meerdere verzekeringen afsluit. Hiermee bespaar je automatisch op meerdere premies. Wel is het verstandig te prijzen van verschillende verzekeraars te controleren voor je een pakket afsluit, prijzen kunnen namelijk onderling wel uiteen lopen. Ook is het verstandig om te controleren of een de verzekeringen die jij nodig hebt toch niet toevallig goedkoper zijn bij verschillende verzekeraars.

Andere artikelen welke wellicht interessant zijn