Misschien vind je dit ook leuk
Tijdens de corona pandemie was reizen nauwelijks mogelijk, vele grenzen sloten tijdelijk en veel vluchten werden geannuleerd. De laatste tijd gaan mensen steeds vaker weer op vakantie, bijvoorbeeld op wintersport tijdens de voorjaarsvakantie of een stedentripje in het weekend. Ondanks dat reizen voor een lange tijd weinig werd gedaan, liep de dekking voor verre reizen en wintersport in de reisverzekering bij veel mensen gewoon door. Hierdoor hebben ze meer premie dan nodig was betaald en dat terwijl de verzekeraar juist minder geld hoefde uit te keren. De extra kosten voor de dekking van wintersportvakanties en reizen buiten Europa bedraagt zo’n €8,- in totaal per maand.
Mensen hebben weinig interesse in verzekeringen
Uit een enquête van de consumentenbond is gebleken dat 13% van de Nederlanders tijdens de pandemie hun reisverzekering hebben aanpast. Ongeveer 6% beëindigde zelfs de doorlopende reisverzekering omdat ze dachten niet meer veel te gaan reizen door corona. Volgens econoom Jaap Koelewijn is het niet gek dat zo weinig mensen hun reisverzekering hebben aangepast. Verzekeringen herinnert mensen aan dingen die ze minder leuk vinden, waardoor ze er weinig interesse in hebben. Als de klant niets doet, verandert er ook niets aan de verzekering. De verzekeraar mag namelijk niet zelf besluiten de verzekering aan te passen.
Enorme winst door pandemie
Voor de verzekeraars heeft de pandemie goed uitgepakt. De winst van Achmea, de grootste schadeverzekeraar, op verzekeringen was in 2020 82 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Dit was onder andere het gevolg van een dalend aantal claims voor brand, inbraak en verkeersschade. De tweede grootste verzekeraar, ASR, had ook een enorme winst door de pandemie. In 2020 was deze winst een bedrag van 21 miljoen euro.
Actie ondernemen
In 2019 is er door het NVGA (Nederlands Vereniging Van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven) de Leidraad Klantbelang Centraal opgesteld. Hierin staat vermeld dat de tussenpartijen van de verzekeraars moeten denken aan veranderende omstandigheden van een klant, zo ook de corona crisis. Het erop wijzen om actie te ondernemen op het moment dat dit ten goede komt van de klant is wenselijk. Koelewijn zegt dat dit vaak gaat over gevallen waar de bedragen en belangen groot zijn. Bijvoorbeeld een ondernemer die een pand laat bouwen voor zijn eigen bedrijf, die een jaar later afbrandt. In dit geval moet de bouwverzekering omgezet worden in een opstalverzekering. Hier moet een adviseur de klant tijdig op wijzen.
Reclame van de verzekeraar
Toch denkt Koelewijn dat als een verzekeraar de klant een mailtje stuurt over het aanpassen van een verzekering, dit vaak niet gelezen wordt. Veel mensen zullen denken dat het reclame is en de mail gelijk verwijderen. Het is begrijpelijk als een klant probeert om de betaalde premie voor wintersportdekking terug te krijgen, al is het natuurlijk niet zo dat je hierdoor zwaar gedupeerd bent. Het is ook maar de vraag wat de verzekeraar hiermee doet, het blijft uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de klant zelf.