Misschien vind je dit ook leuk
In Nederland zijn er veel verschillende verzekeraars. Echter zit er veel verschil tussen de verscheidene verzekeringen en het prijskaartje dat daaraan vast zit. Maar wanneer ben je goed of juist te goed verzekerd? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van de juiste verzekering? Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.
Overstappen wanneer doe je dat?
Een van de belangrijkste redenen om over te stappen zijn een lagere premie, betere dekking of een collectiviteitskorting. Je hoeft jezelf nooit zorgen te maken over de overstap naar een andere verzekering, want dit regelt de nieuwe instantie allemaal voor jou. Jaarlijks maken zorgverzekeraars in november hun nieuwe premies voor het komende jaar bekend. Dit is voor jou de mogelijkheid om jezelf vast te oriënteren naar de mogelijkheden voor het nieuwe jaar. Let op! Houdt er rekening mee dat je voor 1 januari van het nieuwe jaar bent overgestapt naar een nieuwe verzekering. Wanneer je dit nog niet zeker weet raden we je aan om alvast vroeg in het jaar een kijkje te nemen bij de verzekeraar die je voor ogen hebt. Echter is het ook mogelijk om een gratis bespaarcheck uit te voeren bij verschillende instanties, zo kom jij erachter wat het beste bij je past en betaal je nooit te veel.
De verschillende verzekeringen
Als volwassen inwoner van Nederland ben je verplicht om in het bezit te zijn van een basisverzekering. Echter bestaan er verschillende soorten verzekeringen. Zo heb je naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekeringen en een tandartsverzekering, maar wat houdt dit eigenlijk in? Bij de basisverzekering ben je standaard verzekerd. Het pakket van deze verzekering verandert jaarlijks en wordt bepaald door de overheid. Echter zijn er enkele zaken die jaarlijks in dit pakket terugkomen. Zo kun je gebruik maken van bijvoorbeeld huisartsenzorg en ben je tot op een bepaalde hoogte verzekerd voor geneesmiddelen.
Wanneer je graag wilt dat je voor meer zaken verzekerd bent, bijvoorbeeld de fysio of zorg in het buitenland dan is er ook nog de aanvullende verzekering. Bovendien heb je met een aanvullende verzekering vaak ook nog recht op een bepaalde vergoeding bij de orthodontist. Houdt wel rekening met het aantal behandelingen dat binnen de dekking valt. Er worden namelijk slechts een maximaal aantal behandelingen vergoed. Let er wel op dat dit maximum aantal behandelingen door de verzekering wordt bepaald, lees dit dan altijd goed na en probeer vooraf in te schatten wat je nodig denkt te hebben.
Naast de aanvullende verzekering kun je jezelf ook verzekeren voor de tandarts, dit noem je een tandartsverzekering. Echter is de inhoud van dit pakket bij iedere verzekeraar anders. Laat je hier dan ook altijd goed over informeren wanneer je dit nodig denkt te hebben.
Het eigen risico
Iedere volwassene heeft een verplicht eigen risico van € 385,-. Dit bedrag wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Niet alle zorg valt binnen het verplichte eigen risico. Bovendien heb je naast het eigen risico voor bepaalde zorg een eigen bijdrage, dit is een percentage of bedrag van je zorgkosten. Je zou ervoor kunnen kiezen om een vrijwillig eigen risico te nemen. Door dit te doen gaan de maandelijkse zorgverzekering kosten omlaag, maar je verhoogt hiermee wel je eigen risico. Kies alleen voor een vrijwillig eigen risico, wanneer je geen of weinig zorgkosten verwacht. Ga je bijvoorbeeld vaak naar de fysio, dan is dit zeker geen goed idee. Ben je benieuwd of een vrijwillig eigen risico iets voor jou is? Dan is het aan te raden dit vooraf te bespreken met onafhankelijke adviseurs of een zorgverzekering vergelijker te doen.
Welke verzekering past bij jou?
Wist je dat je bij veel verzekeringsinstanties een gratis en vrijblijvende bespaarcheck kunt doen om erachter te komen welke verzekering het beste bij je past? Zo kom je er snel achter of jij de juiste verzekeringen hebt genomen en of er nog ruimte is voor een eventuele besparing.