Misschien vind je dit ook leuk
Vanaf 1 augustus zijn er veranderingen in het arbeidsrecht. Dit is belangrijk voor jou als medewerker. We geven in dit artikel uitleg over de vijf belangrijkste wijzigingen. Het doel van de regelgeving is het transparanter maken van de arbeidsvoorwaarden voor beide partijen. Het is gebaseerd op richtlijnen van de EU voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Uitbreiding informatieplicht werkgever
De werkgever heeft een informatieplicht. Deze plicht wordt met nieuwe regelgeving uitgebreid. Vanaf heden zijn werkgevers verplicht om binnen de eerste maand na start van jouw dienstverband te informeren over de volgende punten:
- Jouw salaris;
- De gebruikelijke manier van uitbetaling;
- Jouw werkplek;
- Het bij de werkgever geldende scholingsbeleid;
- Aan welke pensioenregeling je deelneemt;
- Verlofregelingen
- Gebruikelijke arbeidsduur;
- Wetgeving m.b.t. beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Gratis scholing en einde studiekostenbeding
Als jij een opleiding volgt die noodzakelijk is voor het uitvoeren van je functie, dan moet de werkgever dit kosteloos aanbieden. Jij mag niet voor deze kosten opdraaien. Bovendien moet de noodzakelijke scholing, voor zover mogelijk, onder werktijd plaatsvinden. De werkgever mag voor dit soort opleidingen geen studiekostenbeding met jou afsluiten, waarin bijvoorbeeld wordt vastgelegd dat je de studiekosten bij uitdiensttreding terug moet betalen.
Ander werk en vrijwilligerswerk
Een werkgever mag nevenactiviteiten niet zomaar meer verbieden. Als jij naast je werk andere werkzaamheden of vrijwilligerswerk uitvoert, dan mag de werkgever dit niet verbieden. Voor 1 augustus moest je de werkgever vaak om toestemming vragen. Vanaf heden moet de werkgever een goede reden hebben om ander werk of vrijwilligerswerk te weigeren. Dit kan in het geval van belangenverstrengeling of wanneer je te lang werkt en de arbeidstijdenwet overtreedt.
Voorspelbaar werkritme
Als medewerker kan je te maken hebben met een wisselend werkritme. Je bent bijvoorbeeld oproepkracht en hebt geen vaste werkdagen, maar bent beschikbaar op oproep. Heb jij zo’n baan? Dan is jouw werkgever vanaf 1 augustus verplicht duidelijkheid te geven over het werkritme en in welke gevallen je een oproep mag weigeren. Als de werkgever je nodig heeft, dan moet hij je vier dagen van tevoren oproepen. Wordt je binnen dezelfde vier dagen afgezegd, dan houd je recht op salaris.
Ouderschapsverlof
Het aanvragen van ouderschapsverlof is per 2 augustus gewijzigd. De aanvraag moet minimaal twee maanden vooraf schriftelijk worden gedaan door de medewerker. In de aanvraag maak je duidelijk hoe je de uren waar je recht op hebt, wilt opnemen. Een werkgever mag dit verzoek alleen weigeren als er door jouw verzoek kritieke werkzaamheden in het bedrijf niet uitgevoerd kunnen worden. Vier weken voordat je met ouderschapsverlof gaat, moet de werkgever hier een besluit over nemen.
De nieuwe regelgeving biedt voor- en nadelen. Het is positief dat oproepkrachten meer rechten krijgen, zodat ze meer baanzekerheid hebben. Het bekrachtigen van ouderschapsverlof zorgt ook voor een goede impuls voor werkgever en medewerkers. Een goede balans tussen zorg en werk is belangrijk. Het nadeel van het nieuwe arbeidsrecht is de uitbreiding van de informatieplicht. Voor veel kleine ondernemingen is de uitvoering in de praktijk lastig. De werkgever moet steeds meer vastleggen, maar beschikt vaak niet over de juiste werknemers om aan de schriftelijke verplichtingen te voldoen.