Misschien vind je dit ook leuk
Het is in Nederland nog steeds een taboe. Toch komt het steeds vaker voor. Jonge mensen die er ronduit voor uitkomen dat ze niet per se carrière hoeven maken. Ieder jaar meer geld verdienen is voor hen geen prioriteit. Zingeving is voor hen blijkbaar belangrijker dan een succesvolle carrière. En ze zijn eerder op zoek naar een goede werk/privé-balans dan de volgende promotie. Door de huidige arbeidsmarkt hebben jongeren ook de mogelijkheid om te kiezen. Ze kunnen dus beter uitzoeken welk bedrijf bij hen past. Toch is dat niet altijd eenvoudig. Jong met werk en levensstijl met ambities: hoe combineer je dat allemaal?
Nieuwe kijk op werk
Voor jonge mensen zijn werk, levensstijl en ambities anders dan hun ouders. Dit is ook logisch. Het soort economie waar je in je jeugd in bent opgegroeid, bepaalt ook deels je kijk op werk. Wie is opgegroeid in een onzekere economie, met veel slechtbetaalde, flexibele contracten, zal een goede baan met een gelijk salaris meer op prijs stellen. Je wilt een hoog loon om zekerheid te hebben. Een buffer voor de onzekere tijden die je uit ervaring kent. De meeste jongeren zijn tegenwoordig echter opgegroeid in een robuuste economie. Ze kijken dus op een andere manier naar werk. Zingeving en persoonlijke groei zijn daarbij sleutelwoorden. Uit onderzoek blijkt al dat 43% van de jongeren waarde hecht aan persoonlijke groei, tegen slechts 4% aan een hoger loon. Geld is voor deze generatie dus niet meer alles.
Zingeving vs. Carrière
Veel jongeren kijken tegenwoordig meer naar persoonlijke ontwikkeling en zingeving dan naar meer loon of een baan met meer status. Terwijl op LinkedIn het benadrukken van je prestaties nog normaal is, komt er dus ook een tegenbeweging op. Werk is niet langer allesbepalend. Veel jongeren willen liever een mooie wereldreis maken of werk doen dat op een bepaalde manier nuttig en zinvol is, dan dat het per se heel veel betaalt. Ook stress en burn-outs spelen een belangrijke rol. Veel mensen hebben helemaal geen zin om zoveel tijd in hun werk te stoppen. En ergens is dat ook wel logisch. Met het beperkte aantal ‘topfuncties’ is het onmogelijk dat iedereen een topbaan zou kunnen hebben. Voor jonge mensen komen werk, levensstijl en ambities niet meer op één hoop. Hun hoge doelen komen bijvoorbeeld naar voren in verre reizen of het opdoen van bijzondere ervaringen.
De kunst van middelmatigheid
Tegelijkertijd benadrukken psychologen dat het accepteren van middelmatigheid geen schande is. Het is prima dat niet alles wat we doen geweldig en fantastisch is. Mensen moeten voor zichzelf leren bepalen wat zij willen op professioneel en persoonlijk vlak. Vervolgens moeten ze daar op hun eigen tempo naartoe kunnen werken. De nieuwe kijk van jongeren op werk is dus misschien wel de reset die we nodig hebben. Zingeving boven geld alleen. En een houding tot werk die past bij hoe jij bent. En wat jij met je carrière wilt. Win-win dus.