Misschien vind je dit ook leuk
In diverse Europese landen is enige tijd geleden wetgeving geïntroduceerd, die bepaalt dat een baas zijn personeel ná werktijd niet mag mailen. Dat betekent voor werkgevers in die landen dat ze juridisch recht hebben onbereikbaarheid. Mails sturen tijdens kantooruren mogen bazen uiteraard wel. Vanuit welke gedachtegang is dit soort wetgeving uitgerold, specifiek in de landen Portugal en Frankrijk? En hoe groot is de kans dat er ook in ons land soortgelijke wetgeving aangenomen wordt met betrekking tot mailen in je vrije tijd en tijdens het werk? Lees snel door om achter de antwoorden op deze vragen te komen!
Waarom komt deze bijzondere wetgeving eigenlijk vandaan?
Of het nu gaat om niet gemaild mogen worden buiten kantooruren om of om een (terug)belverbod na werktijd: het recht om niet bereikbaar te zijn buiten werkuren om, zullen veel mensen als bijzonder ervaren. Maar als je weet waar deze wetgeving op gestoeld is, wordt deze regelgeving een stuk begrijpelijker. De coronacrisis die eind 2019 uitbrak, heeft namelijk veel met het ‘recht op onbereikbaarheid’ te maken, dat nu in Portugal en Frankrijk de regel is. Hoe dat zit? Heel eenvoudig: door de coronamaatregelen is wereldwijd een toenemend aantal mensen (meer) thuis komen te werken. Hierdoor is de scheidslijn tussen thuis/privé en werk behoorlijk vervaagd geraakt en is de privacy van thuiswerkend personeel in het geding gekomen. Werknemers die van hun baas berichten krijgen, voelen – omdat tegenwoordig iedereen veel online is – de druk om snel te reageren. En dat leidt tot onnodig veel stress. De wetgeving die nu al in Portugal en Frankrijk is doorgevoerd, moet deze situatie veranderen en thuiswerkend personeel meer privacy en rust geven. Zodat ze in hun vrije tijd niet met hun werk bezig hoeven te zijn omdat ze door hun baas gemaild of gebeld worden.
Komt er in Nederland ook van dit soort wetgeving aan?
De grote vraag is natuurlijk of de wetgeving die zojuist beschreven is ook in Nederland toegepast gaat worden op de werkvloer. Immers, ook in ons land hebben we door de coronacrisis en door de steeds verder gaande digitalisering te maken met steeds grotere groepen werknemers die thuis aan het werk zijn. De vraag is dus of er ook in Nederland, in navolging van Frankrijk dat hier in 2017 aan begon, dit soort wetgeving ingevoerd kan worden. In de Nederlandse politiek wordt er sinds 2019 over gesproken en gedebatteerd. De meeste politiek partijen zijn echter terughoudend, omdat ze zich afvragen hoe zinvol een onbereikbaarheidswet écht is. In Nederland bestaat namelijk al een Arbowet, waarin werkgevers onder andere verplicht worden om te voorkomen dat werknemers te veel psychosociale arbeidsbelasting ondervinden tijdens kantooruren en in hun vrije tijd.
Het wetsvoorstel dat in Nederland klaar ligt
Het huidige wetsvoorstel om afspraken te maken over onbereikbaarheid, verplicht de baas en zijn werknemer(s) om het gesprek aan te gaan over dit thema. Hiervan moet een verslag gemaakt worden. Buiten werktijd om mogen werkgevers in Nederland hun personeel dus gewoon mailen als ze willen.