Dagelijks nieuwe content Elke werkdag en nieuwe artikel
Altijd de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie
Compleet onafhankelijk Alles draait om jou
Eenvoudig besparen Met onze diensten

Misschien vind je dit ook leuk

Het ultieme stappenplan om je woning te verduurzamen

Een duurzame woning zorgt direct voor een lagere energierekening. Investeren in je woning levert daarom al snel meer rendement op dan sparen of beleggen. Maar waar begin je? Wij hebben voor jou de 5 essentiële stappen voor een duurzame woning.

Stap 1: Spouwmuurisolatie

Isolatie is nog steeds de verduurzamende maatregel met het hoogste rendement. Velen weten dit niet maar wanneer je woning tussen 1930 en 1970 is gebouwd, dan is de spouwmuur vaak nog niet geïsoleerd. Wanneer je een slecht of niet geïsoleerde spouwmuur hebt, dan ontsnapt er een hoop warmte via de spouwmuur je woning. Zo kan het in de zomer warm worden binnen, maar gedurende de winter zal de temperatuur binnen flink dalen. Door het isoleren van de spouwmuur los je dit probleem op.

Wanneer je een woning hebt die voor 1930 is gebouwd, is er vaak geen spouwmuur aanwezig. Het is dan wel mogelijk om de muren te isoleren, dit wordt gevelisolatie genoemd. Weet je niet zeker of jouw spouwmuur al geïsoleerd is? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een onafhankelijk adviseur, die geven vaak een gratis advies!

Stap 2: Isoleer je dak

Heb jij op een schuin dak en is deze nog niet geïsoleerd, dan valt er hier ook veel winst te behalen. Warme lucht is lichter dan koude lucht. Dit zorgt ervoor dat warme lucht opstijgt. Is de binnenkant van je dak niet goed geïsoleerd? Dan zal er een hoop warme lucht via het dak naar buiten ontsnappen. Dakisolatie houdt de warme lucht tegen, hierdoor verlies je dus direct minder warmte. Vergeet niet dat dakisolatie makkelijker lijkt dan het daadwerkelijk is. Velen denken de klus zelf te kunnen klaren, maar dit is niet altijd even verstandig. Wanneer je dakisolatie namelijk fout uitvoert kunnen er een hoop onkosten bij komen kijken. Ook goed om te weten: laat je dakisolatie uitvoeren door een afhankelijke adviseur? Dan kom je in aanmerking voor subsidie!

Stap 3: Kruipruimte-isolatie

Kruipruimte-isolatie, in de volksmond ook wel vloerisolatie genoemd, is ook een goede manier om te besparen op energie. Daarnaast verhoog je direct het wooncomfort van jouw woning. Een specialist kan gemakkelijk via de kruipruimte de onderkant van je vloer isoleren. Dit kan met verschillende materialen. Laat je altijd goed informeren bij de materialen die de expert wenst te gebruiken en wat het resultaat hiervan zal gaan zijn. Zo weet je zeker dat dit past bij jouw wensen en behoeftes. Kruipruimte isolatie zorgt ervoor dat het minder zal tochten in de woning en je geen koude voeten meer hoeft te hebben, je vloer blijft namelijk altijd op temperatuur. Let wel op: niet elke woning heeft een kruipruimte. 

Stap 4: Plaats zonnepanelen op het dak

Met zonnepanelen wordt het mogelijk om zelf energie op te wekken. Het is een fijne manier om minder tot niet afhankelijk te worden van het stroomnet. Wanneer je zes panelen zou plaatsen haal je gemakkelijk genoeg rendement om de panelen terug te kunnen verdienen.
Echter, wanneer je weinig stroom verbruikt is het niet raadzaam om meer panelen te plaatsen dan je daadwerkelijk nodig hebt. Vraag daarom altijd een expert om advies, zij kunnen gemakkelijk via satelliet beelden een inschatting maken van het dak en een raad geven over de hoeveelheid die je nodig zou hebben.

Stap 5. Plaats een warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt je woning door warmte uit de lucht, bodem en grondwater te halen. Hiervoor gebruikt hij elektriciteit. Het is een mooie toevoeging wanneer je woning goed geïsoleerd is en beschikt over zonnepanelen. Je zou een warmtepomp eigenlijk kunnen zien als een omgekeerde koelkast. Zo houdt hij warme lucht binnen en laat hij de koude lucht buiten. Er zijn een hoop verschillende soorten warmtepompen die elk net wat anders werken. Wanneer je niet zo goed weet wat passend is bij jouw woning raden we je aan gebruik te maken van een gratis en vrijblijvend advies. Zo heb je direct een beeld van de kosten en weet je wat het jou kan besparen.

Andere artikelen welke wellicht interessant zijn