Dagelijks nieuwe content Elke werkdag en nieuwe artikel
Altijd de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie
Compleet onafhankelijk Alles draait om jou
Eenvoudig besparen Met onze diensten

Misschien vind je dit ook leuk

Door de hoge energieprijzen is verduurzamen al snel winstgevend

De energieprijzen zijn het afgelopen jaar bijna verdubbeld. De meeste mensen hebben dit kunnen merken aan de stijgende energierekening. Gelukkig brengen de stijgende energieprijzen ook wat voordelen met zich mee. Zo zorgen de hoge prijzen voor een verkorte terugverdientijd wanneer je investeert in het verduurzamen van je woning. 

Huidige prijzen

Vooral de oorlog tussen Oekraïne en Rusland wordt als boosdoener van de stijgende prijzen aangewezen. Door de oorlog zijn de prijzen namelijk gestegen van €0,20 naar €0,70 per kilowattuur. Naast de stijgende prijzen voor elektriciteit stijgen ook de gasprijzen. Een consument die meer dan het dubbele aan energiekosten betaalt is dan ook het resultaat van deze ontwikkelingen. Echter betekent dat ook dat wanneer je een verduurzamende maatregel uit laat voeren, je deze veel sneller hebt terugverdiend. Volgens experts van het bedrijf Zonneplan kun je een set van 10 zonnepanelen tegenwoordig in slechts 2,5 jaar terugverdienen. Frank Breukelman geeft aan dat zonnepanelen inderdaad met 15% in prijs zijn gestegen wegens productie- en transactiekosten, maar dat daar een stijging in energieprijzen tegenover staat van zo’n 130%.

Terugverdientijd

Experts geven echter aan dat het niet verstandig is je terugverdientijd te baseren op de huidige energieprijzen. Je weet namelijk nu nog niet hoe de prijzen zich in de nabije toekomst zullen gaan ontwikkelen. De terugverdientijd van zonnepanelen gaat daarnaast ook nog gepaard met de huidige salderingsregel. Stroom die jij via jouw zonnepanelen teruglevert aan het stroomnet mag je aftrekken van de stroom die door je energieleverancier geleverd wordt. Daarnaast kan het stroomnet de hoeveelheid teruggeleverde stroom niet altijd aan.

Zoals de huidige tarieven nu zijn kun je namelijk een set van 10 zonnepanelen binnen 2,5 jaar al terugverdienen. Normaal zou je hier gemiddeld 7,5 jaar over doen.

Aanschaf zonnepanelen

Om meer zicht te krijgen op de cijfers nemen we als voorbeeld even een doorsnee rijtjeswoning.  Wanneer de eigenaren €17.000 investeren door middel van verschillende verduurzamende maatregelen dan zou de terugverdientijd normaalgesproken zo’n 20 jaar zijn. Met de huidige energieprijzen gaat dit een stuk sneller. De eigenaren zouden de investering na ruim 8 jaar al terugverdiend kunnen hebben. De voordelen van een verhoogd wooncomfort, een waardestijging én een beter energielabel staan hier nog los van. Ook is de berekening gemaakt zonder eventuele subsidies en de huidige BTW-regeling.

Andere artikelen welke wellicht interessant zijn